Placeholder canvas

Is er een overgangsrecht voor medewerkers die sinds 1 januari 2020 vallen onder de payrollregels?

Het antwoord hierop is tweeledig: ja en nee. Er moet namelijk onderscheid worden gemaakt in het overgangsrecht in:

  • De inlenersbeloning;
  • De rechtspositie.

Inlenersbeloning
Voor de inlenersbeloning is er geen overgangsrecht. Hierdoor vervalt direct het uitzendbeding en dient de volledige inlenersbeloning gehanteerd te worden.

Rechtspositie
Voor de rechtspositie geldt wel een overgangsrecht. Indien er sprake is van een tijdelijke arbeidsovereenkomst die is afgesloten vóór 1 januari 2020 en na die datum eindigt, dan verandert dit contract niet ineens in een contract voor onbepaalde tijd. Er is altijd een keuzemoment.

Voorbeeld: Een Fase 1 medewerker heeft al een aantal tijdelijke contracten gehad. Nu heeft hij een contract van 1 november 2019 tot 1 april 2020. Stel dat deze arbeidsverhouding onder de definitie van payrolling valt, dan zou op 1 januari 2020 eigenlijk de wettelijke ketenregeling gelden (maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar) en zou op die datum dus automatisch sprake zijn van een contract voor onbepaalde tijd. Vanwege het overgangsrecht wordt het lopende contract echter gerespecteerd en heeft de werkgever op 1 april 2020 een keuze: alleen als dan opnieuw een arbeidsovereenkomst wordt gesloten, is er sprake van een vast contract.

Download het SamenWerkt informatiepakket en lees wat de coöperatie voor jou kan betekenen als uitzender, detacheerder of payroller.