Placeholder canvas

Vakantiekrachten

In alle officiële vakanties is het mogelijk om vakantiekrachten te laten werken. Voor vakantiekrachten geldt een andere opbouw van reserveringen, waardoor een lagere omrekenfactor mogelijk is.

Maar wanneer is iemand een vakantiekracht?

SamenWerkt is lid van de NBBU. Vanuit de NBBU-cao wordt onder vakantiekracht verstaan: scholieren en studenten die uitsluitend in de periode(n) van vakantie(s) van onderwijsinstellingen tijdelijke werkzaamheden verrichten.
De vakantiekracht moet dus zowel voor als na de werkzaamheden officieel ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling en enkel in de vakantieperioden van die onderwijsinstelling vakantiewerk verrichten. Aan het eind van de vakantie stopt de plaatsing dus automatisch.

Waar moet je op letten bij vakantiekrachten?

Vaak gaat het bij vakantiewerkers om minderjarigen. De wet maakt, als het gaat om arbeidsomstandigheden en werktijden, onderscheid tussen: kinderen (13-, 14- en 15-jarigen) en jeugdigen/jongeren (16-en 17-jarigen). Voor kinderen gelden wettelijke beperkingen voor toegestane werkzaamheden en werktijden. Voor de jeugdigen/jongeren gelden die beperkingen vooral voor de werktijden. Meerderjarige vakantiewerkers (vanaf 18 jaar) vallen onder de algemeen geldende regels van arbeidsomstandigheden en arbeidstijden.

Kijk voor de exacte wet- en regelgeving op de website van de Rijksoverheid.

Meld je vacature hier!

Ben je op zoek naar vakantiekrachten? Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

  • MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.